75 & 30Mijls

“Starten wanneer en waar je wilt, 75 of 30 mijl zeilen,

een heel jaar in competitie!”

Het vaarwater wordt kleiner

10 mei 2023

Er komen steeds meer windmolenparken op de Noordzee en hierdoor wordt ons vaarwater kleiner.

De Windmill- en Rijnveld Challenge komen hierdoor als banen te vervallen.

Een nieuw seizoen!

1 mei 2023

Er staat weer een nieuw seizoen voor de deur en daar gaan we volop van genieten.

Voor de 75&30Mijls betekent dit dat er voor 2023 een nieuw klassement is geopend en dat de resultaten van 2022 zijn gearchiveerd.

Wij wensen iedereen heel veel vaarplezier!

Boeienposities licht gewijzigd

23 augustus 2022

De posities van een aantal boeien op het IJsselmeer is door RWS licht gewijzigd.  Deze posities zijn intussen in het boeienbestand bijgewerkt. Tevens is de lengte van de banen waarmee de gemiddelde snelheid wordt berekend bijgewerkt.

Prachtige omstandigheden tijdens 30Mijler op 21 mei j.l.

24 mei 2022

Zaterdag 21 mei gingen er 20 boten van start voor een 30Mijls IJsselmeer.  De meesten begonnen hun tocht rond 10 uur bij de KG in Enkhuizen en werden getrakteerd op prachtige zeilomstandigheden. Hoewel deze dag dus vele winnaars kende sprong er 1 toch wel bovenuit: De FAB5;  de Aero 7 die op de ruime rakken de grote boten even liet zien wat echt hard zeilen is. Het klassement kun je hier terug vinden.

Na afloop was er een steigerborrel in de Buyshaven en ook daar waren vele blije gezichten te zien!

Volgend jaar hopen we zeker weer een soortgelijk evenement te organiseren.

Vanaf de Jager en de Zeilbij werden ondermeer de volgende fotos gemaakt": https://photos.app.goo.gl/7QaXxQESbhBxtTUu7

Jager maakte bovendien een heel leuke video:

Zet het in je agenda: 30Mijls IJsselmeer weekend op 21 mei a.s.

23 april 2022

Nadat we 2 jaar lang niks hebben kunnen organiseren ivm Corona, is het eindelijk weer zover: een 30Mijls IJsselmeer weekend!

Lees er meer over en schrijf je in (gratis) op deze pagina.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen!

4 april 2022

Het heeft even geduurd, maar de klassementen voor 2022 zijn 'opgeschoond'.  De resultaten van 2021 kun je in het archief vinden (hier) en het 2022 klassement bevat alleen nog de prestaties van deelnemers die in 2022 zijn gestart. Mocht je in 2022 al hebben gevaren dan zijn de resultaten hiervan gewoon zichtbaar in het 2022 klassement.

We hopen dat er weer veel snelle en leuke mijlen op de diverse banen gaan worden gezeild!

Baan 30Mijls Oosterschelde licht gewijzigd

11 januari 2022

De baan van de 30Mijls Oosterschelde is licht gewijzigd. De reden is dat er ivm het ontlasten van de beroepsvaart een aantal boeien zijn toegevoegd/verlegd. 

Details over de gewijzigde baan vind je hier.

Speeeeed......!

29 oktober 2021

De trimaran Thriller is op snelheid tijdens hun 75Mijls IJsselmeer op 17 oktober j.l.

Nog meer najaarspracht!

25 oktober 2021

Ditmaal van de Footzy die op 24 oktober de 30Mijls op het IJsselmeer voer. jack en bemanning: dank voor het delen van de fraaie beelden!

Dazzling Dolphin geniet van mooi najaarsweer

25 oktober 2021

Een mooie impressie van de 75Mijls IJsselmeer aan boord van de Dazzling Dolphin.  Met een Z-ZO windje onderweg van de Ketelbrug naar Hindeloopen.

Veronica Challenge

30 mei 2021

Nu ook het Deltaweekend niet doorgaat komt voor sommige zeilers ook de mogelijkheid zich te kwalificeren voor de Fastnet race in gevaar. De Veronica race gold immers als een van de qualifiers. 

Om deze zeilers tegemoet te komen is er nu de Veronica Challenge.   Een baan van bijna 140 mijl voor de Zeeuwse kust. De baan vind je onderaan op de pagina met banen & boeienbestand.

For those NSR vibes...

27 mei 2021

Tim Lemeer met de Sweden Yachts 41 'Resonate' voer op 23 mei de Windmill Challenge:

"Although the North Sea Regatta was cancelled this weekend, we decided to do one of the offshores as a challenge instead (the Windmill):

160nm (sailed 177), 28:29 non-stop, top speed 14.1, slowest 1.7, max wind 30kn (apparent). 3 sailors and 1 rescued pigeon (which travelled some 75 miles with us back home). Quickest around the track so far (but only the second boat that completed the course). Epic weekend! Thanks to Wouter Stiphout en Bryan Lesage for their great crew skills and of course the robustness of our Sweden Yachts for bringing us round safely.

#NSR #sailingresonate #swedenyachts #swedenyachts41 #windmillchallenge”

Tijdens hun tocht verleende de Resonate ook nog assistentie aan de Kustwacht nadat er een flare aan de horizon was gezien. Gelukkig bleek dit loos alarm en konden ze hun tocht vervolgen.  Veel dank aan Tim en bemanning voor de mooie foto's!

Moana voltooid Windmill Challenge

19 mei 2021

Een aantal boten gingen op 14 mei van start voor de Windmill Challenge, maar slechts 1 voltooide de tocht: de J/122 "Moana" van schipper Frans van Capelle en zijn crew! 

"Wat een tocht! De C19 Windmill Challenge, gestart met acht boten, heeft ons voor vele uitdagingen gesteld. Zeer korte startlijn, een intense battle met de Sailmon Juliett Romeo (ook een J122E), met stroom tegen dicht langs de kust richting IJmuiden, twee keer de grond geraakt bij overstag gaan, een windstilte van 12 uur met een boeironding die een uur duurde. En niet afhaken als je langzamerhand je zeven concurrenten in een rechte lijn naar Scheveningen terug ziet gaan. Wat een blijdschap als dan de wind weer terugkomt en pas in het laatste rak naar de Houtrust boei iets ruimere wind voor een eerste zeilwissel. Na 36 uur 20 minuten en 45 seconden terug bij de SCH boei. En dan staan in de haven in de stromende regen Fedde Andela van de Sea's Out en Nicholaj Vreeswijk tegen 01.00 uur 's nachts te klappen in de haven."

Aldus Frans.

Met deze prestatie hebben ze het eerste deel van de kwalificatie voor de Fastnet race op zak, Proficiat!

Windmill Challenge

21 april 2021

De Windmill Challenge biedt een alternatief voor de weggevallen North Sea Regatta (NSR) Windmill Race. Deze 160 Nm lange tocht wordt door de RORC  geaccepteerd als gedeeltelijke kwalificatie voor de Fastnet Race 2021. Omdat het als zodanig geen race is, wordt er gevaren onder de voor de 75 &30Mijls gebruikelijke voorwaarden. Echter, vanwege de veiligheid dient deze baan op advies van de Kustwacht linksom gevaren te worden.

De baan van de Windmill Challenge vind je bij de wedstrijdinformatie onder "banen & boeienbestand". Maar kijk vooral ook op de speciale Windmill Challenge pagina waar Exclusion zones en belangrijke Safety notices staan vermeld.

Firestorm trotseert koude Noordzee

11 april 2021

"Firestorm vaart met een nieuwe Jochem en omdat we de Fastnet gaan varen, moeten we mijlen maken. Elk weekend een SCH30, come rain or come shine. Nu al weken wind 18~25 knopen uit het noorden. Temperatuur 4C, gevoelstemperatuur geen idee, ik vaar nooit meer met handschoenen. Wat ik wel weet is dat ik geen soft loop meer open kan maken. De beloning zit ‘m in die prachtige lange rakken met de A4. Moana bedankt voor de herinnering."

Aldus Firestorm schipper Wim van Slooten.

Dagwaarneming weersomstandigheden niet beschikbaar in klassement

11 maart 2021

De dagwaarnemingen van het KNMI zijn momenteel niet beschikbaar op de KNMI site. Als gevolg hiervan werkt de link naar de weerwaarneming op onze klassementpagina niet. Wij hebben het KNMI hiervan op de hoogte gesteld en ze hebben bevestigd van dit probleem op de hoogte te zijn en te werken aan een oplossing.

Tot die tijd is het dus helaas niet mogelijk in de klassementpagina te checken onder wat voor weersomstandigheden een deelnemer tot zijn prestatie is gekomen.

Dromen vangen op het Markermeer!

3 maart 2021

Mabel de Vries genoot van een prachtige dag op haar Dreamcatcher tijdens het 30Mijls rondje op het Markermeer!

Seagullblues de snelste bij 30Mijls Oosterschelde!

26 februari 2021

De Seagullblues voer afgelopen maanden de 30Mijls baan op de Oosterschelde. Met hun Archambault Grand Surprise zetten Siwart en Bas de voorlopig snelste tijd neer en maakte en passant ook nog een leuke video!

30Mijls met IJs

23 februari 2021

De Why Not voer afgelopen week de 30Mijls Markermeer,  maar belande bij Enkhuizen in het IJs. Op de achtergrond de KG18.  Gelukkig wel een behouden thuiskomst voor Berry en bemanning!

Jager trotseert de kou

4 februari 2021

Dick Koopmans vaart met zijn zeilmaat en zijn Sentijn 'Jager' op een koude januaridag de 75Mijls IJsselmeer en maakte weer een leuke video.  Daarmee zijn ze ook de eersten die voor 2021 een tijd neerzetten. Gecorrigeerd voor SW kwamen ze tot een gemiddelde van 5,58 kt.

Bedankt voor de leuke update Dick!   

Wie wordt de volgende die 'koning winter'?

De wijzigingen voor 2021

5 januari 2021

Voor 2021 zijn er een 3-tal wijzigingen voor de 75&30Mijls:

Kijk snel voor alle details op deze pagina van de website!