Klassementen, Klasse & Categorie

Voor elk wat wils!

Klassementen

De 75Mijls IJsselmeer en 30Mijls Markermeer kennen een aantal klassementen. Elk klassement kent zijn eigen handicapsysteem:

  • Monohulls (LWL) - hierin wordt een eenvoudig handicapsysteem gehanteerd dat is gebaseerd op de lengte waterlijn (LWL) van de boot. Alle monohulls worden in dit klassement opgenomen en deelnemers hoeven niet te beschikken over een meetbrief.
  • Monohulls (ORC) - optioneel kunnen deelnemers die beschikken over een geldige ORC meetbrief in het ORC klassement worden opgenomen.
  • Multihulls - in dit klassement wordt de Texelrating gehanteerd.
  • Rond-/Platbodems - in dit klassement wordt de TVF handicap gehanteerd.

Voor meer informatie over de gehanteerde handicapsystemen kijk je op deze pagina.

Binnen elk van deze klassementen kennen de 75Mijls IJsselmeer en 30Mijls Markermeer een aantal 'klasses' en 'categorie├źn' waarin je kunt deelnemen. Binnen elke klasse of categorie ben je zelf vrij te kiezen of je de baan linksom (tegen de klok in) of rechtsom (met de klok mee) vaart.

Klasse

Er zijn 3 klasses waarin je kunt deelnemen:

  • Full crew
  • Two-handed (maximaal 2 opvarenden aan boord)
  • Solo

Bij inschrijving voor de 75Mijls IJsselmeer of 30Mijls Markermeer moet je aangeven in welke klasse je wilt gaan deelnemen. Achteraf, bij het registreren van je prestatie, kun je indien nodig alsnog de categorie aanpassen. Als je bijvoorbeeld van plan was two-handed te gaan varen maar je co-schipper op het laatste moment ziek wordt, kun je dus achteraf je solo prestatie registreren.

Categorie

Er zijn ook 2 categorieen waarin je kunt deelnemen:

  • Non-stop
  • Met rustpauze. In deze categorie moet je tijdens het zeilen van de baan een rustpauze van minimaal 7 uur inlassen. De rustpauze maakt de 75Mijls IJsselmeer ook toegankelijk voor deelnemers die bijvoorbeeld deelname aan de wedstrijd willen combineren met een tussenstop in een van de fraaie havenplaatsjes langs het IJsselmeer. Maar met de rustpauze kun je natuurlijk ook je tactisch voordeel doen door een winddraaiing af te wachten en zodoende nog hoger in het klassement te eindigen!

De 30Mijls Markermeer kan alleen non-stop worden gevaren. De categorie 'met rustpauze' is hier dus komen te vervallen.