75 & 30Mijls

“Starten wanneer en waar je wilt, 75 of 30 mijl zeilen,

een heel jaar in competitie!”

KNUBBEL herovert koppositie in de 75Mijls!

14 september 2018

Oliver Stein en zijn familie hebben met hun KNUBBEL opnieuw een mooie prestatie neergezet en zijn de nieuwe leider in zowel het LWL- als het ORC klassement van de 75Mijls IJsselmeer.

De KNUBBEL bezette dit jaar al eerder de koppositie, maar raakte deze kwijt nadat steeds meer deelnemers zich aan de tocht waagden. Op 8 en 9 september waren de omstandigheden echter ideaal voor een nieuwe poging. Ditmaal laste de familie Stein een rustpauze in waardoor ze gebruik konden maken van een windshift die in hun voordeel zou uitwerken.

Ook op de baan van de 30Mijls Markermeer werd er gestreden in het weekend van 8 september. De Tien-10 van Arjan van der Starre klokte een mooie tijd die goed was voor een 2e plaats en de Ataraxia van Christian Militzer staat voorlopig derde!

I-Sail tracker weer beschikbaar in Google Play

4 september 2018

De I-Sail tracker is weer beschikbaar om te downloaden in Google Play!

De ontwikkelaar van I-Sail heeft de Android app weer beschikbaar gemaakt in Google Play. Ga je de 75- of 30Mijls binnenkort varen en heb je de app nog niet geïnstalleerd, kijk dan hier voor instructies en linkjes naar Google Play en de Apple Appstore.

Verslag 30Mijls Markermeer – Jipper

28 augustus 2018

“Zeg Godtsie, zou jij je agenda kunnen schoonvegen aankomende vrijdag?" vroeg ik na afloop van de woensdagavondwedstrijd. Ik had voor mezelf al even zitten puzzelen en zag mogelijkheden. Windfinder beloofde een westenwind, zo eentje die nodig is om een tijd neer te zetten in de top van het klassement. De kindjes waren nog een vakantieweekje met opa en oma aan de kust in België, we hebben dus nog even onze handen vrij, all lights on green! . . . . .

Lees het volledige verslag met de belevenissen van Maaike en Berry tijdens de 30Mijls Markermeer!


Al weer een nieuwe klassementsleider in de 75Mijls IJsselmeer!

26 augustus 2018

Dick Koopmans jaagt met de JAGER met succes op toptijd!

Ruim een week nadat de BRES als leider van het klassement kon worden gekroond is de JAGER van Dick Koopmans in staat gebleken een nog snellere tijd neer te zetten. Dick voer met het door hem zelf ontworpen schip een snelle ronde 'rechtsom': 11 uur en 1 minuut! Gefeliciteerd Dick!

Dick was gestart bij de WV 20 en kon met de krachtige westenwind de vaart er lekker in krijgen. Hij staat momenteel eerste in het LWL klassement. In het ORC klassement blijft de KNUBBEL koploper.

Onderstaand een video die Dick maakte van zijn tocht. Leuk!

Jipper legt de lat flink hoger!

25 augustus 2018

Nog voordat het noodweer gistermiddag los barste lagen Berry Dijkhuizen en Maaike Godts met hun J/120 "Jipper" al weer veilig in de thuishaven. Maar wel met een record op zak!

Een krachtige westenwind tussen de 20 en 25 knoop bleek ideaal om de recordtijd in de 30Mijls Markermeer flink scherper te zetten. Hun gemiddelde snelheid was namelijk bijna een volle knoop hoger dan de toptijd tot dan toe!

Berry en Maaike waren tegen het middaguur gestart bij de SPORT I en voeren de baan rechtsom. Vooraf was het nog even spannend of het eerste rak naar de SPORT J bezeild zou zijn, maar dat bleek gelukkig het geval. De rest van de baan werd vervolgens op ruimere koersen met grootzeil en HA afgelegd en na 3 uur 51 minuten varen werd de finish bij SPORT I gepasseerd. Na handicapcorrectie staat de toptijd in het LWL klassement daarmee op een gemiddelde van 7,75 knoop. Ook in het ORC klassement was deze prestatie goed voor een nieuwe topklassering: 7,63 knoop gemiddeld!

Waarschuwing Rijkswaterstaat ingetrokken!

21 augustus 2018

UPDATE: Groen licht voor de 30Mijls Markermeer. De eerdere waarschuwing voor een obstakel in de baan van de 30Mijls Markermeer is door Rijkswaterstaat ingetrokken. Er kan dus weer volop worden gevaren!

Voor de volledigheid hier nog even het volledige bericht van Rijkswaterstaat:

Rijkswaterstaat.2018.06823.3

Markermeer; notice withdrawn; special caution

In connection with hindernis onder water the following applies:

- Special caution Markermeer, tussen de SPORT-G en EA-1 boei,

· Friday 15 June 15:50 until Monday 20 August 2018 08:24

tussen de SPORT-G en EA-1 boei, ligt een onbekend onderwaterobstakel. Een en ander is verweven met staaldraad, wat schade aan roer en schroef kan veroorzaken Het vorige bericht Rijkswaterstaat.2018.06823.2 van 15-07-2018 is vervallen.

(Midden Nederland , District Noord , CMIJ , 20-08-2018)

Zie ook de website van Rijkswaterstaat

BRES nieuwe leider in LWL klassement!

16 augustus 2018

Driemaal is scheepsrecht. Dat moet Jaap Metzlar hebben gedacht nadat hij gisteren een nieuwe toptijd in de 75Mijls IJsselmeer heeft neergezet.

Voor Jaap was het namelijk al de derde keer dat hij van start ging voor de tocht van 75 mijl. De eerste twee keer brachten hem nog niet in de top van het klassement, maar brachten hem wel veel inzicht in waar de mogelijkheden tot verbetering lagen. En die heeft hij nu in de praktijk gebracht!

De BRES was op maandagochtend gestart bij de Sport-C (Medemblik) en voer met een noordwestelijke wind, rechtsom, tot aan Urk alwaar Jaap de nacht doorbracht wachtend op een draaiing van de wind naar zuid-west. Op dinsdagochtend werd er weer gestart om na in totaal 11:26 uur zeilen weer in Medemblik te arriveren. Na verrekening van de handicap bleek dit goed voor een gemiddelde snelheid van 6,91 knoop en daarmee de 1e plaats in het klassement! Een schitterend en wel verdiend resultaat!

Op dinsdagochtend was ook Volkert Zijlker met de Dazzling Dolphin onderweg in de 75Mijls. Nabij de EZ 3 kwam hij de BRES tegen en schoot bijgaande foto van Jaap.


Kelt 620 'Noor' benut harde zomerwind

3 juli 2018

Dat je geen groot jacht hoeft te hebben om een fraaie 30Mijls Markermeer te varen bewees Andy van Duinen afgelopen zondag met zijn Kelt 620 'Noor'.

Het fraaie zomerweer ging gepaard met een stevige windkracht 5-6 met vlagen richting de 7. Ongetwijfeld heeft de zware golfslag zijn uitwerking gehad op de slechts 5,2 meter lange waterlijn van de Kelt. Maar Andy wist hier wel raad mee en zeilde zijn boot solo naar een zeer fraaie 5e plek in het klassement! De track van de 'Noor' kun je hier afspelen in I-Sail.

Binnenkort wil Andy ook starten in de 75Mijls IJsselmeer; ditmaal two-handed. We kijken er al naar uit!


Tienden- en honderdsten maken het verschil!

11 juni 2018

Met alweer een prachtig zeilweekend achter de rug wordt de strijd in het klassement steeds leuker en spannender. Zaterdagochtend voor dag en dauw vertrokken Tjitse en Michel met de Catch Me voor de 30Mijls Markermeer en zetten ze de 2e tijd in het LWL klassement neer. Voor Michel was dat al zijn derde 'rondje' binnen 2 weken want een week eerder had hij al tweemaal solo de 75Mijls IJsselmeer gevaren op zijn eigen 'Beauty'.

Zondagmiddag voeren Berry en Dirk op de 'Jipper' (J/120) naar een toptijd in het ORC klassement van de 30Mijls Markermeer: hun gemiddelde snelheid lag 0,02 (!!) knoop/uur hoger dan voormalig koploper Zeilblij. En ook in het LWL klassement is het spannend: slechts tienden van een knoop kunnen daar alles bepalend zijn.

Dat een lange waterlijn niet nodig is voor een fraai resultaat werd wel bewezen door Tom die met zijn Jeanneau Sangria 'C-Ling' een fraaie prestatie in de 30Mijls neerzette.

Allemaal mooie prestaties tijdens alweer een mooie voorjaarsweek!

50e deelnemer ingeschreven!

6 juni 2018

Afgelopen week heeft het totaal aantal inschrijvingen voor de 75Mijls IJsselmeer en 30Mijls Markermeer de grens van 50 gepasseerd!

Ruim de helft van van alle deelnemers vaart solo; bijna een-derde two-handed. Qua populariteit ontlopen de evenementen elkaar weinig: waar aanvankelijk de 30Mijls Markermeer zich in de grootste belangstelling mocht verheugen heeft de 75Mijls IJsselmeer intussen een inhaalslag gemaakt. Ook een leuke primeur: de eerste deelnemer die de 75Mijls IJsselmeer reeds voor de 2e keer heeft gevaren in een poging zijn eigen PR te verbeteren!

Wanneer ga jij meedoen?