75Mijls IJsselmeer & 30Mijls Markermeer

“Starten wanneer en waar je wilt, 75 of 30 mijl zeilen,

een heel jaar in competitie!”

Prachtige weersomstandigheden voor deelnemers 75Mijls!

29 mei 2018

De fantastische weersomstandigheden van afgelopen weekend waren een ware traktatie voor de deelnemers in de 75Mijls IJsselmeer. Met 25-30 graden en een matige O-NO wind kon het haast niet mooier.

De Dehler 36SQ "Albion" voer als eerste op vrijdag linksom haar ronde. Schipper Kay Brokop startte bij de Sport E nabij Lelystad. Op zondag startten Jaap Metzlar (Dehler 36 cws) en Michel (Dehler 34 vd Stadt) gezamenlijk vanuit Medemblik om in een onderlinge strijd het rondje rechtsom af te leggen. Tenslotte startte de Zeilblij (J/111) op zaterdag vanuit Enkhuizen om two-handed en met een tussenstop in Hindeloopen uiteindelijk 'linksom' de voorlopig snelste tijd in het LWL klassement neer te zetten. Eerder deze week had Tjitze Zandstra al een fraaie tijd neergezet met zijn Whitbread 30 "Catch Me".

Op Zeilersforum.nl vind je uitgebreide verlagen, analyses en ervaringen van deze deelnemers. Op naar het volgende mooie weekend!

Prachtige weersomstandigheden voor deelnemers 75Mijls!

24 mei 2018

Na aanleiding van enkele vragen hebben we de wedstrijdbepalingen geupdate. Geen grote aanpassingen, maar vooral bedoeld om eventuele onduidelijkheid weg te nemen:

  • Paragraaf 12 is toegevoegd. Hierin leggen we uit onder welke voorwaarden het is toegestaan de motor te gebruiken. Dit is toegestaan indien het noodzakelijk is voor de veiligheid en het geen strategisch voordeel oplevert. Het gebruik van de motor voor het ‘draaien van stroom’ is toegestaan mits deze dan is ontkoppeld van de schroef.
  • Paragraaf 16 is toegevoegd. Hierin benadrukken we nog eens dat je gegeven niet met derden worden gedeeld zonder expliciete toestemming.
  • We hebben de periode waarin het mogelijk is protest aan te tekenen tegen een geregistreerde prestatie verkort van 14 dagen naar 1 week. Dit maakt het overzichtelijk: na het varen van de baan heb je 1 week voor het registreren van je prestatie en daarna kunnen anderen nog 1 week protest indienen indien nodig (maar we hopen natuurlijk dat dit niet nodig is want het past niet in de geest van het evenement).

De geupdate wedstrijdbepalingen kun je hier terugvinden.

ZEILBLIJ 'test' de 30Mijls Markermeer met goed resultaat

12 mei 2018

Het opzetten van een evenement als de 75- of 30Mijls is één, het daadwerkelijk zelf varen is twee! Daarom startte op 11 mei de ZEILBLIJ met Otto en Nicole two-handed in de 30Mijls Markermeer.

Afhankelijk was het de bedoeling in het weekeinde van 12/13 mei de 75Mijls IJsselmeer te gaan varen, maar windstilte dreigde deze plannen te dwarsbomen. Toen op vrijdag 11 mei in de loop van de middag de wind iets opstak werd daarom spontaan besloten de mooie lenteavond te besteden aan het varen van de 30Mijls Markermeer! Dus even online inschrijven, boot optuigen en starten maar!

Gestart werd om 15:19 bij de KG18 met een wind tussen de 6-8 knoop uit N tot NO. Later zou deze toenemen naar 9-11 knoop. In het eerste rak naar de Sport-I kon de code-0 worden gevoerd en in het tweede rak van de Sport-I naar de Sport-J de A2 gennaker. De rest van de baan was aan de wind.

Om 19:48 werd met een heerlijk avondzonnetje de finish gepasseerd en koers gezet naar de haven alwaar de prestatie op de 30Mijls Markermeer website kon worden geregistreerd. En wat blijkt: klassementsleider!

We kijken al uit naar de 75Mijls IJsselmeer die nu voor volgend weekend in de planning staat.

"Knubbel" pakt met scherpe tijd de koppositie in de 75Mijls IJsselmeer

11 mei 2018

Na een lange maar mooie zeil-Hemerlvaartsdag op 10 mei heeft Oliver Stein met zijn bemanning aan boord van de Pogo 12.50 "Knubbel" de koppositie in het klassement van de 75Mijls veroverd.

De baan werd 'rechtsom' afgelegd waardoor er aan het begin van de dag, deels met weinig wind, veel upwind moest worden gevaren. Maar eenmaal bij de afsluitdijk aangekomen nam de wind toe en kon de Pogo zijn downwind potentieel uitnutten. Met gemiddelde snelheden van rond de 10 knoop ging het afkruisend richting de ketelbrug alvorens het laatst upwind stuk naar de finishboei EZ3 af te leggen.

De Knubbel heeft een fraaie prestatie neergezet. Wie gaat de uitdaging aan en probeert de koppositie van ze over te nemen?

Neem een kijkje op de Facebook pagina van de Knubbel voor een paar fraaie fotos van een tevreden team.

Nieuwe leider in 30Mijls Markermeer klassement!

8 mei 2018

Remco Jouta en zijn crew aan boord van de Grananda 340 'Nerida' hebben afgelopen zondag 6 mei onder prachtige omstandigheden de 30Mijls Markermeer gevaren. En met succes: ze zijn de nieuwe klassementsleider in zowel het LWL als het ORC klassement!

De Nerida was niet de enige boot die de zomerse omstandigheden aangreep om de de 30,39 mijls lange baan af te leggen. Ook de 'Maria' van Joost van Loon en de 'Escape' van Frank Ooms waren onderweg en finishten succesvol. Op de I-Sail tracker is mooi te zien hoe de verschillende strategieën uitpakten. In tegenstelling tot de andere twee deelnemers voeren Remco en zijn crew 'met de klok mee' en dat lijkt achteraf de betere keuze te zijn geweest.

De bemanning van de Nerida maakte nog een leuke video die getuigt van de fraaie tocht.

Remco en bemanning: gefeliciteerd!

Broers Paardekooper als eersten in de 75Mijls IJsselmeer!

23 april 2018

Het leek een weekend met wel heel weinig wind te worden. En gedeeltelijk was dat ook zo. Maar dat weerhield de broers Jeroen en Rene Paardekooper er niet van te starten voor de 75Mijls IJsselmeer. Over een uitdaging gesproken!

Op zaterdag 21 april rond 8 uur werd vanuit Enkhuizen gestart om 'met de klok mee' de 75Mijls af te leggen. Jeroen voer solo met zijn Scanner 391 'Florijn' en Rene solo op zijn First 310 'Tharon'. Het werd gedeeltelijk een zoektocht naar wind wat heel fraai te zien is wanneer je een 'replay' doet van hun tracks in I-Sail. Super gaaf om de twee boten zo bij elkaar in de tracker te zien. Allicht ook voor anderen een inspiratie met een groepje boten tegelijk te starten?!

Met het vallen van de duisternis werd een tussenstop gemaakt in Urk en op zondagochtend werd het resterende deel van de route terug naar de KG bij Enkhuizen voltooid.

Jeroen en Rene zijn de eersten die de 75Mijls IJsselmeer voltooien en laten zien dat je niet altijd de ideale windomstandigheden nodig hebt om toch een mooie tocht te maken. Proficiat!

2018 ORC meetbrieven

29 maart 2018

Diegenen die over een ORC meetbrief beschikken hebben intussen van het Watersportverbond de nieuwe meetbrief voor 2018 ontvangen.

De 'oude' (2017) meetbrief was geldig t/m 31 maart 2018. Zorg er dus voor dat als je van start gaat in de 75Mijls IJsselmeer of 30Mijls Markermeer je de handicap van de 2018 meetbrief vermeldt bij je inschrijving indien je ook wilt deelnemen in het Monohull ORC klassement. Heb je al ingeschreven en daarbij nog de 2017 gegevens vermeld? Gebruik dan de link in de bevestigings-email om je inschrijfgegevens alsnog te wijzigen. Kijk hier om te zien welke handicapgegevens van de ORC meetbrief je dient te gebruiken.

Indien je alleen meedoet in het Monohull LWL klassement is bovenstaande uiteraard niet van toepassing want dan heb je geen meetbrief nodig om lekker te gaan varen. Hetzelfde geldt uiteraard voor multihulls en rond-/platbodems want die gebruiken de Texelrating respectievelijk TVF.

Danablu finisht als eerste deelnemer in de 30Mijls Markermeer!

24 maart 2018

Vrijdagavond 23 maart om 20:42 uur is de eerste deelnemer in de 30Mijls Markermeer gefinisht!

Het two-handed team bestaande uit Rinus en Paul Beije trotseerden met hun Bianca 107 "Danablu" de kou en kwamen na 6 uur 25 minuten weer aan bij de EA 2 die zij als start/finish boei hadden uitgekozen.

Tijdens de tocht waren Rinus en Paul mooi te volgen op de I-Sail live tracker en zagen we hoe ze uiteindelijk (na handicap correctie) op een gemiddelde van 5,05 knoop uitkwamen en een topsnelheid van 7,8 knoop bereikten. Kijk hier om de track in I-Sail te bekijken.

De Danablu staat dus aan kop van het klassement. Ga jij hen binnenkort uitdagen of wordt jij de eerste deelnemer van de 75Mijls IJsselmeer?

Felicitaties aan Rinus en Paul met het mooie resultaat tijdens deze koude maartse omstandigheden!